סודות הכורכום ותרומתו לפעילות הספורטיבית שלכם
התבלין שצובע הכל בכתום הוא הרבה יותר משדרוג למאכלים – בהודו מכנים אותו "תבלין הזהב" ומזה אלפי שנים משתמשים בכורכום כחלק בלתי נפרד מהרפואה האיורוודית והסגולות שלו מוכרות היטב גם ברפואה המערבית בעיקר בהמלצות בשילובו בתפריט התזונתי או כתוסף מזון.
הכורכום מופק מצמח רב שנתי והתבלין הינו בעל גוון צהוב בוהק ולמעשה, מי שמעניק לו את היתרונות הבריאותיים שלו הוא החומר הפעיל שבכורכום הנקרא "כורכומין".
אנטי דלקתי ונוגד חמצון עוצמתי
לכורכום יש כאמור מגוון יתרונות בריאותיים בתור תבלין או כעשב מרפא ובמיוחד השפעות אנטי דלקתיות עוצמתיות שיכולות לסייע במאבק במחלות ובדלקות שונות. כמו כן, הוא נוגד חמצון עוצמתי. מחקרים שונים בדקו את ההשפעה החיובית האנטי דלקתית של הכורכום וגילו שהוא יכול לדכא מולקולות שונות הפועלות בתהליכי הדלקת כמו למשל, בהקלה על תסמינים של דלקת פרקים במיוחד בהפחתת כאב בחולים עם דלקת מפרקים ניוונית.
היתרונות האנטי דלקתיים משחקים תפקיד חשוב גם בחיזוק מערכת החיסון ומומלצים בעיקר לאנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה או בתקופות בהן מערכת החיסון מאוימת יותר (כמו למשל, בחורף או בעת מגיפה עולמית) כי הכורכום יכול לסייע למערכת החיסונית להיאבק טוב יותר בזיהומים. כמו כן, הוא יכול לסייע בריפוי פציעות, גירויים או זיהומים.
צמח המרפא כורכום גם מסייע לגוף כנוגד חמצון. נזק חמצוני יכול לפגוע בתפקוד של הגוף ואחראי גם על התפתחות מחלות שונות כמו אלצהיימר ועוד מחלות שקשורות בתהליך ההזדקנות ולכן, הכורכום יכול להגן על הגוף מפני תופעה של רדיקלים חופשיים ולהגביר את הפעילות של האנזימים נוגדי חמצון בגוף.
מסייע בקוליטוס כיבית והגנה על בריאות הלב
בכל הנוגע למערכת העיכול, כורכום שומר על הפוגה בקוליטיס כיבית, מעין מצב כרוני הגורם להיווצרות כיבים בקצה התחתון של מערכת העיכול ומחקרים שונים לרבות מחקר שנערך באוניברסיטת מרילנד הצביע על הפוגה בכאבים בקרב מי שצרכו כורכום על בסיס קבוע. מחקרים שונים עסקו גם בקשר בין צריכת כורכום להורדת הכולסטרול הרע "LDL" כך שזו יכולה להפחית את הסיכון למצבים חמורים הנגזרים מכמות גבוהה של כולסטרול רע כמו מחלות לב או שבץ.
בהקשר של לב, מחקרים שונים הצביעו על כך שכורכומין יכול לשפר את תפקוד האנדותל המרפדת את מדורי הלב וכלי הדם, כך שכורכומין יכול לעזור בהגנה מפני אובדן תפקוד של האנדותל וכך אולי להקטין את הסיכון לפיתוח מחלות לב. המחקרים השוו בין נטילה של כורכומין מול תוכנית אירובית למשך שמונה שבועות מול קבוצה שלא בצעה פעילות אירובית ולא נטלה כורכומין ובקבוצה שבצעה פעילות אירובית ובקבוצה שנטלה כורכומין נראה שיפור באנדותל לעומת קבוצת הביקורת.
מחקרים שונים גם הראו קשר חיובי בין צריכת כורכום לשיפור תפקודי כבד בבדיקות שונות.
מהו המינון האפקטיבי של כורכום?
למרבה הצער, הכורכומין בכורכום נספג בצורה נמוכה בזרם הדם ועל מנת להגביר את הספיגה יש צרוך אותו עם פלפל שחור המכיל פיפרין, חומר טבעי המשפר את ספיגת הכורכומין בכ -2,000%. קשה מאוד להגיע למינון המומלץ של כורכום תוך שימוש בתבלין עצמו או בצמח אפילו תוך שימוש בכורכום בתור חליטת צמחים וכמשקה יומיומי ולכך בדיוק נוצרו תוספי כורכומין המכילים גם פיפרין שמגדיל את היעילות של הכורכום ומאפשרים באמצעות בליעת קפסולות להגיע למינון הרצוי שהוא מינימום 500 מ"ג ליום. לרוב ההמלצה היא של בין 5000 -2000 מ"ג כורכומין ביום כאשר יש לבדוק בכל הנוגע לתוספים בכמה אחוז כורכומין טהור מדובר.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!